top of page

Fotografia medicala

Motto:

Orice fotografie este o poveste! Plină de culori și de trăiri ne aventurăm în această poveste ca într-o Călătorie magică! Astfel încât ea devine o provocare continuă: să căutați și să găsiți Frumusețea acolo unde v-ați aștepta cel mai puțin. Iar dacă mă întrebați pe mine ce este frumusețea în fotografie nu pot decât să vă spun: ”Orice vi se pare vouă că ar putea fi”!

Ce este însă fotografia medicală?

Fotografia medicală este, în primul rând, un document medical, esențial al foii de observație și un important instrument în activitatea clinică sau chirurgicală, ce vine în completarea rezultatelor investigațiilor paraclinice.

 

Fotografii medicali sunt instruiți pentru a obține imagini cât mai detaliate și obiective, având, deopotrivă, cunoștințe de tehnică fotografică, anatomie și estetică.

Aceștia sunt instruiți pentru obținerea unor imagini profesioniste și redarea, cu fidelitate, a unor aspecte specifice ale unor răni sau ale unor boli. Aceste imagini sunt utile atât în diagnosticarea precisă, cât și pentru păstrarea unei evidențe a pacienților tratați și a evoluției acestora. Prin fotografiile lor, cât mai detaliate, trebuie să se poată descrie manifestările și evoluția anumitor afecțiuni și recuperarea pacienților. De exemplu, în chirurgie, fotografia medicală documentează tehnicile chirurgicale, etapele principale ale intervenției, particularități anatomice și reprezintă, totodată, un document medico-legal.

Aceste imagini surprinse de ”ochiul magic” al aparatului foto ilustrează cu succes atlase de medicină, prezentări pentru congresele medicale, articole publicate în reviste de specialitate și activități educaționale.

De asemenea, nu trebuie uitat faptul că orice fotograf medical are obligația de a respecta protocoalele specifice din acest domeniu, normele de igienă în spital, cabinet sau sala de operație.

Încă din 1890, anul în care a pătruns în universul medical pentru a studia pacienții și bolile lor, fotografia a avut rolul ei bine determinat.

Dezvoltarea permanentă a fotografiei medicale a făcut ca în toate ramurile medicinii această metodă să devină din ce în ce mai diversă și, bineînțeles, indispensabilă. Prin urmare, marile institute de cercetări, laboratoare și spitale din lume dispun de departamente dedicate fotografiei medicale.

În ce moduri vă folosește fotografia medicală.

  • Fotografia, ca document medical obiectiv

Cum s-a sugerat și în paragraful de mai sus, fotografia medicală este un document obiectiv al foii de observație clinică, împreună cu rezultatele investigațiilor paraclinice.

În acest sens, fotografia vă ajută să înregistrați imagini intraoperatorii (de tip reportaj), imagini ale amănuntelor de suprafață (în chirurgia plastică și cosmetică, dermatologie, boli contagioase, oncologie etc.), imaginea unor elemente anatomice sau a tumorilor extirpate (în chirurgie și anatomie), imagini ale unor atitudini specifice (neurologie, ortopedie, pediatrie etc.) și ale faciesului (medicină internă, endocrinologie, psihiatrie), probe medico-legale, imagini ale tehnicilor chirurgicale etc.

Baze de date cu evoluția clinică a pacienților sunt întâlnite deja în spitalele care funcționează în sisteme performante de sănătate, precum cele din Marea Britanie și SUA. Aceste baze de date extinse conțin imagini care înregistrează evoluția fiecărui pacient, a tratamentului aplicat, dar și manifestările bolilor înaintea tratamentului. În acest punct, fotograful medical este responsabilul de producerea tuturor acestor imagini, dar și de administrarea bazelor de date. Acest serviciu completează îngrijirea pacientului și crește credibilitatea în fața pacienților săi.

  • Fotografia medicală, ca instrument didactic

Activitatea didactică, mai mult decât oricând, astăzi, este dependentă de imagine. Un atlas sau un manual ilustrat cu fotografiile potrivite este de un real folos în pregătirea studenților, iar posibilități de utilizare a acestui instrument sunt nenumărate: prezentări de cazuri, prezentarea unor probleme clinice, tehnici chirurgicale sau chiar scheme terapeutice ori prezentări în cadrul congreselor medicale.

  • Fotografia, de la instrument didactic la mijloc de promovare

Pe lângă un act medical din ce în ce mai profesionist, secolul XXI a adus cu el și o abordare nouă din punct de vedere al promovării imaginii sale. Dacă în sec.XIX sau chiar XX ne permiteam întrebări de genul ”ce doctor bun îmi recomanzi pentru...?” sau ”ai auzit de vreun doctor bun în domeniul...?” deja acestea, chiar dacă se mai practică, sunt desuete, locul lor fiind ocupat de fotografia medicală ca mijloc de promovare.

Astfel, o imagine profesională din sala de operație sau din cabinet recomandă medicul respectiv în fața pacienților și consolidează încrederea acestora în calitatea actului medical. Un set profesional de fotografii cu care medicul alege să-și ilustreze site-ul este soluția ideală de comunicare a serviciilor pe care le oferă și a calității cu care se va distinge pe piața medicală. Pacienții vor fi încurajați să-i aleagă, ca urmare a unei imagini construite în mod profesionist.

Prima platformă online de fotografie medicală din România a fost creată în anul 2013. Aceasta este un spațiu care are rolul de a pune în legătură mai multe categorii de profesioniști (medici, fotografi, antropologi medicali, scriitori etc.), pentru ca, împreună, să ofere publicului larg o înțelegere mai bună a universului medical, dar, mai ales, pentru a aduce un plus de valoare sistemului de sănătate din România, prin promovarea interdisciplinității.

Comunitatea FotoMedical își propune să promoveze fotografia medicală, să susțină reintegrarea fotografiilor în structura de funcționare a spitalelor românești, iar interdisciplinaritatea să fie înțeleasă ca un criteriu de performanță în sistemul medical din România.

De la fotografia medicală privită stricto sensu, așa cum am încercat să o arătăm mai sus, putem ”aluneca” și spre alte abordări mai mult sau mai puțin medicale/științifice privind fotografia.

O importanță din ce în ce mai mare, de pildă, o are fotografia în cabinetul stomatologic. Aici putem spune că fotografia dentară a devenit în ultimii ani un element indispensabil pentru orice pacient care dorește să abordeze cu maxim profesionalism activitatea sa cotidiană.

Cuvântul cheie al vremurilor pe care le trăim atât pe plan personal cât și profesional este ”comunicarea”, de aceea fotografia (imaginea) reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare. În cadrul medicinei dentare (ca și în toate domeniile medicinei) ea devine un instrument cu adevărat indispensabil pentru echipa medicală.

Avantajele pe care le oferă fotografia dentară la nivel macro sunt:

  • Fotografia este liantul în cadrul comunicării la nivelul echipei medicale;

  • Reprezintă un instrument de autoevaluare a rezultatelor obținute;

  • Reprezintă un instrument în comunicarea cu pacientul;

  • Fotografia dentară – apare din nou un document cu valoare medico-legală;

  • Reprezintă comunicarea cu laboratorul dentar;

  • Fotografia dentară – rol educativ privind relația medic stomatolog-pacient;

  • Și nu în ultimul rând fotografia dentară reprezintă un element util în realizarea planificării digitale a unor variate soluții terapeutice.

Fotografia Kirlian reprezintă o tehnică la limita dintre știință și paranormal. Aici vom aduce în discuție existența așa zisei imagini a ”aurei energetice”.

În anul 1939, inginerul Semion Kirlian și soția acestuia au descoperit o nouă tehnică fotografică, care se realiza prin expunerea unui obiect într-un câmp electric de înaltă tensiune și frecvență. Prin această descoperire au crezut că demonstrează existența ”aurei energetice.”

Tehnica sau fotografia Kirlian se mai numește și electrofotografie, iar primele cercetări în acest sens au fost făcute în anul 1777 de către Georg Christoph Lichtenberg. În anul 1889 cehul Navratil a folosit prima dată termenul de electrofotografie, iar 7 ani mai târziu francezul Baravus a realizat primele electrografe cu mâini și frunze.

În anul 1939, cehii Pratt și Sclemmer au publicat fotografii care arătau o strălucire ciudată în jurul unor frunze, iar, în același an, Kirlian a dezvoltat această metodă, care avea să-i poarte numele. Ideea i-a venit după ce a văzut întâmplător că pielea unui pacient supus unui tratament cu electrozi strălucește.

Deși se folosește și termenul de ”aura Kirlian”, acesta nu trebuie confundat cu ideea mistică de aură. Cu toate acestea, metoda a stârnit interesul celor pasionați de parapsihologie. În anul 1968, doctorul Thelma Moss, profesor de parapsihologie la UCLA, a făcut teste pe subiecți voluntari, susținând că fotografia Kirlian surprinde, de fapt, aura unei persoane sau a unei ființe vii. Însuși inventatorul acestei tehnici, Kirlian, credea că haloul de lumină care apare în jurul obiectelor este un fel de aură, mai exact ”forța vitală” sau ”câmpul energetic al ființelor vii”. Iar această aură ar fi influențată de starea fizică sau emoțională a subiectului. Științific vorbind aura Kirlian este influențată de mulți factori: intensitatea curentului electric, umezeala, presiunea pe care obiectul apasă pe plăcuța conductoare și cât de bine este făcută legătura cu pământul a obiectului sau persoanei fotografiate. De asemenea, rezultatele sunt afectate și de existența bacteriilor, a transpirației sau a grăsimii din țesuturile vii.

Cei mai mulți savanți, chiar dacă acceptă ideea existenței unei energii qi, susțin că aceasta nu poate fi fotografiată prin nici o metodă, pentru că ea există dincolo de lumea concretă.

În concluzie, putem spune că modurile în care fotografia este aplicată s-a extins și a permis, totodată, abordarea lumii medicale din toate cele trei puncte de vedere: științific (medical), documentar (social) și, bineînțeles, estetic (artistic).

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page